Hoe kunnen we u helpen?
Inhoudsopgave
< Alle artikelen

Wat is hotlinking?

Inleiding

Als er bijvoorbeeld een afbeelding, foto, bestand etc gekopieërd wordt van uw website en deze op een andere site word gebruikt. Of er wordt een URL van uw website gebruikt (bv http://www.uwwebsite.nl/img/uwplaatje.gif) , en deze word rechtstreeks gebruikt op een andere site.

Hotlinken als ongewenst gebruik

De beheerder van een website kan hotlinking inzetten om het dataverkeer van zijn eigen host te beperken, aangezien het voor de bezoeker van de website niet direct duidelijk hoeft te zijn dat de media van een vreemde host afkomstig is. Naast de reducering van het dataverkeer wordt ook de locatie van de link opgeslagen.

De host waarop de media zich bevindt moet hierdoor echter zowel het dataverkeer van de eigen bezoekers verwerken als die van de bezoekers van de website die het hotlinken toepast. De verwijzende host “steelt” daarmee praktisch gezien overdragingscapaciteit van de vreemde host. Om die reden wordt in dergelijke gevallen ook wel gesproken van “diefstal van bandbreedte” of “leeching“.

Juridisch gezien kan hotlinken onrechtmatig zijn. Bijvoorbeeld in Nederland werd Nieuw Rechts in 2004 door de rechtbank van Rotterdam veroordeeld voor het plaatsen van hotlinks naar drie foto’s van een fotograaf op het eigen forum.[1] De rechter verklaarde hierbij dat hotlinken een vorm van herpublicatie van de foto’s was en daarmee werd het auteursrecht geschonden. In 2007 oordeelde de kantonrechter van Haarlem dat het hotlinken naar een aantal foto’s van kunstwerken van een andere website gold als het opnieuw openbaar maken van een auteursrechtelijk beschermd werk in een andere context.

Bron: Wikipedia(Hotlinken als ongewenst).

Hoe voorkom ik hotlinking?

U kunt een beveiliging tegen hotlinken instellen. Deze beveiliging heet Hotlink Protection. Door middel van een .htaccess bestand kunt u dit tegengaan. 

Extra ondersteuning nodig?

Mocht u vragen of hulp nodig hebben, neemt u gerust contact met ons op info@media31.nl. Wij kunnen u helpen!

Categories