Hoe kunnen we u helpen?
Inhoudsopgave
< Alle artikelen

Hoe maak ik zelf een back-up in DirectAdmin?

Inleiding

In dit artikel leggen wij aan u uit hoe u zelf handmatig back-ups kunt maken binnen in uw DirectAdmin controle paneel van uw hostingaccount.

Als beheerder van een website bent u zelf verantwoordelijk voor het maken van back-ups. Wanneer u dit niet heeft gedaan kunt u contact met ons opnemen via per e-mail info@media31.nl.

TIP: Maakt u regelmatig zelf handmatig back-ups van uw website(s) voordat u iets wilt updaten aan uw CMS tooling en plugins.

Een volledige complete backup bestaat uit vier onderdelen, die door DirectAdmin zelf wordt uitgevoerd:

  1. Website Data (Domains directory en subdomains)
  2. E-mail data* (Let op dit geldt alleen voor IMAP.)
  3. FTP accounts en settings
  4. Databases (alle database data’s)

Samenvatting

1. Bestanden van de website

Er zijn twee mogelijkheden: back-uppen met de FTP of in DirectAdmin zelf. In dit artikel kiezen wij voor via DirectAdmin.

U opent uw internetbrowser en typt in het adresbalk: https://naomi.m31.nl:2222 en vervolgens krijgt u een inlogscherm te zien van DirectAdmin:

Inlogscherm DirectAdmin

U vult uw gebruikersnaam (idxxxxx) en wachtwoord in en druk op ‘Login‘ en vervolgens bent u nu ingelogd.

U bent in het dashboard van uw DirectAdmin account. U klikt op ´Create/Restore backups´.

Back-ups maken

Standaard staat alles aangevinkt. Ons advies is dus om dit zo te laten wanneer u een back-up wilt maken of stel het in op de manier u graag wil. Vervolgens klikt u op ‘Create Backup‘. U krijgt een melding dat een back-up in wachtrij staat en u krijgt vanzelf een e-mailbericht naar uw mailbox wanneer de back-up gereed is. Een back-up maken met DirectAdmin kan enkele minuten in beslag nemen.

Onder het kopje ¨Databases¨ ziet u een overzicht van een of meerdere domein (en). Vink aan of uit welke er geback-upt moet worden.

U blijft ingelogd. De volgende stap is om een extra back up te maken van uw databases (MySQL). Ga terug naar het dashboard/hoofdscherm van uw hostingaccount in DirectAdmin.

MySQL database(s) exporteren (back-up)

Back-ups van de SQL database(s) kan je het makkelijkste maken via phpMyAdmin.Onder het kopje ‘Advanced Features‘ en klikt u op ‘phpMyAdmin‘.Er komt een venster inbeeld en die vraagt naar uw gebruikersnaam en wachtwoord van uw user-database.
Nadat u bent ingelogd op phpMyAdmin klikt op “Exporteren”. Vervolgens klikt u op “Start”. Dit kan enkele minuten duren – klik niet meerdere keren op de Start knop. Het bestand met de back-up wordt automatisch gedownload naar uw computer.

Herhaal eventueel bovenstaande als u website gebruik maakt van meerdere databases. Of als u meerdere websites gebruikt.

E-mailberichten

Indien u voor e-mailprotocol POP heeft gekozen met het configureren in uw e-mailprogramma is dit uitleg van toepassing:

In de meeste gevallen zullen de email berichten op uw eigen computer staan. Die haalt ze namelijk op van onze mailserver. Na het downloaden ervan, staan de berichten niet meer op onze mailserver! U zult dus zelf uw computer goed moeten back-uppen om een back-up te maken van uw e-mailberichten en contactpersonen.

Extern e-mailpartij

Wilt u geen zorgen meer maken over uw mailruimte en back-ups ? Dan kunnen wij samen met u kijken naar een hosted e-mailoplossing, zoals Microsoft Office 365. Informeer naar ons via info@media31.nl.

Extra ondersteuning nodig?

Komt u ergens niet uit en heeft u hulp nodig of heeft u vragen? Neemt u gerust contact met ons op per e-mail (info@media31.nl). Wij helpen u graag verder!

Categories