Tips & Tricks om WordPress site te versnellen.

Inleiding

Photo by <a href="https://unsplash.com/@tozakfikret?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Fikret tozak</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/wordpress?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
Photo by Fikret tozak on Unsplash

Een (super-) snelle WordPress site is een must tegenwoordig. Google en andere internetzoekmachines hecht er veel waarde aan en ook uw bezoekers van uw site, vooral de mobiele bezoekers, vinden een (super-) snelle site belangrijk. Een snelle website zorgt er voor dat bezoekers niet meteen afhaken en op zoek gaan bij de concurrent.

Lees in dit artikel de tips om uw WordPress website te versnellen en onze Media31 WordPress techneut geeft aantal tips & tricks voor uw WordPress site. Uiteraard kunnen wij ook u helpen om uw website te optimaliseren of zelfs een complete nieuwe design te maken op maat! Informeer bij ons naar de mogelijkheden (info@media31.nl).

Uitleg #1: Waarom een snelle WordPress website belangrijk is

  1. Internetzoekmachines zoals Google zullen websites die sneller laden hoger in de zoekresultaten plaatsen dan websites die langzaam laden. Het is één van de factoren die er voor zorgt dat uw website hoger in Google komt.
  2. ls het langer dan 4 seconden duurt voordat de website geladen is, zal ongeveer 45% van de bezoekers de website wegklikken en op zoek gaan bij een concurrent. Een snelle website zorgt er dus voor dat de bezoekers op uw website blijven.
  3. Mobiel website verkeer neemt steeds meer toe en de verbindingen via mobiele toestellen zijn vaak een stukje langzamer (met de opkomst van 4G+/5G wordt natuurlijk de mobiele verbindingen steeds sneller). Een snelle website of webshop zorgt er voor dat ook mobiele bezoekers blijven bezoeken.

Uitleg #2: Waar is de website snelheid van afhankelijk?

Houd er rekening mee dat verschillende pagina’s verschillende resultaten kunnen opleveren. De snelheid van de pagina is onder andere afhankelijk van:

  • de pagina grootte;
  • hoeveel verzoeken de pagina doet naar bijvoorbeeld externe bronnen zoals een Facebook like box (includes), API’s, iframes, embedded media etc;
  • of de pagina gecached wordt of niet;
  • wat voor content er op de pagina staat (te grote mediabestanden; afbeeldingen en videobestanden);
  • Lichtgewicht framework of thema en plug-ins/extensions;

Uitleg #3: Hoe kun je de snelheid van uw WordPress website of webshop testen?

Er zijn verschillende websites waar u de snelheid van uw website of webshop kunt testen:

  1. webpagetest.org
  2. tools.pingdom.com
  3. Google’s pagespeed insights

8 tips om de snelheid van uw WordPress website of webshop te verhogen

1. Kies de juiste webhosting partner

Eén van de belangrijkste factoren voor een snelle WordPress website of webshop is de hosting. Vaak kijken ondernemers naar de goedkoopste maar niet wat de webhoster te bieden heeft. Goedkope hosting staat vaak op een shared server waar u met meerdere websites of webshops de resources van de server deelt. Als een andere klant veel resources van de server gebruikt, zal uw website er minder krijgen en dus trager worden. Ook kunnen er problemen ontstaan met gehackte websites waardoor uw website niet beschikbaar is. Uiteraard wil dit niet zeggen dat een shared server of hosting slecht is. Veelal gaat om de serverconfiguratie bij een webhoster.

Onze servers zijn zo geconfigureerd en geoptimaliseerd om met CMS systemen te werken, dus ook voor WordPress.

2. Gebruik een lichtgewicht WordPress theme of framework

Er zijn vele prachtig vormgegeven WordPress themes beschikbaar. De themes zijn voorzien van prachtige sliders, widgets en andere dynamische elementen. Alleen hebben al deze elementen gevolgen voor de snelheid van uw website of webshop. Wij adviseren ook geen gebruik te maken van sliders als dit niet hoeft.

Wij kunnen u helpen om uw website of webshop te optimaliseren of een complete nieuwe website te maken op maat, met een lichtgewicht framework en geven wij advies voor dynamische elementen, met uitgaanspunt zonder dat u uw website of webshop trager wordt. De volgende frameworks zijn bekend van een zeer lichtgewicht en deze frameworks houden rekening mee met snelheid.

  • GeneratePress (minder CSS)
  • Genesis Framework
  • Of een framework met een Bootstrap

Maak altijd een child theme voordat er update verschijnt voor het actieve thema die u gebruikt. Voordat u update naar de nieuwste versie(s), maak altijd een back-up van uw database en website. Heeft u ondersteuning nodig, neemt u gerust contact met ons op.

3. Let op u de grootte van uw afbeeldingen en andere media bestanden.

Afbeeldingen zorgen er voor dat de pagina bestandsgrootte toeneemt. En hoe groter het bestand van een afbeelding, hoe langer het duurt voordat de pagina gedownload is en aan de bezoeker getoond wordt. Het beste is om de afbeelding te verkleinen voordat u deze upload. Sinds enkele versies van WordPress is een image lazy-load functie standaard is ingebouwd, dit betekend als u scrollt dat de afbeelding dan pas wordt ingeladen vanaf de server.

Mocht u dit niet gedaan hebben, dan zijn er ook plug-ins die er voor zorgen dat de afbeeldingen verkleind worden tijdens het uploaden of u kunt de afbeeldingen achteraf verkleinen. Gebruik hiervoor ImageMagick Engine plugin op uw WordPress website.

4. Minimaliseer uw JavaScript en CSS bestanden

Als u Google PageSpeed Insights gebruikt, zult u waarschijnlijk de aanbeveling krijgen om uw JavaScript en CSS bestanden te verkleinen. U kunt dit zelf doen met behulp van de richtlijnen van Google . Of u kunt een WordPress plugin zoals Autoptimize gebruiken. Deze WordPress plugin verkleint en compress JavaScript en CSS bestanden, cached deze, verplaatst CSS naar de head van uw pagina en scripts naar de footer van uw pagina. Het beste resultaat krijgt u om hierbij ook een cache plug-in te gebruiken. Zie hiervoor het volgende tips & tricks.

5. Gebruik een cache plugin

WordPress maakt pagina’s normaal gesproken dynamisch. Dat wil zeggen dat op het moment dat een bezoeker een pagina ophaalt de data uit de database opgehaald wordt. U kunt begrijpen dat dit elke keer resources van de server vergt en het het tonen van de pagina vertraagt.

Een cache plug-in maakt een kant en klare versie van de pagina en zet deze op een snel bereikbare plaats. Het zorgt er zo voor dat de pagina sneller geladen en sneller aan de bezoeker getoond kan worden. Een goede WordPress cache plugins zijn WP Fastest Cache, WP Super Cache en W3 Total Cache.  

6. Houd de database schoon

Door zo min mogelijk data in uw database op te slaan, zorgt u er voor dat de database snel blijft en de website sneller geladen wordt. U kunt het aantal pagina versies beperkt houden, SPAM commentaar verwijderen, ongebruikte gebruikers opruimen en plug-ins en themes die u niet meer gebruikt opruimen. In uw controle paneel kunt u de database optimaliseren of u kan plugins gebruiken om uw database te onderhouden.

Tip: Gebruik deze WordPress plugin of deze WordPress plugin voor uw WordPress website om de uw database in conditie te houden.

7. Verwijder ongebruikte WordPress plugins

Zoals hierboven ook al aangegeven, deactiveer en verwijder WordPress plugins die u niet meer gebruikt. Dit zorgt er voor dat de backups kleiner worden en dat de server minder tijd nodig heeft om een backup te maken en dus minder resources nodig heeft.

Een ander advies die wij kunnen geven is: Gebruik geen verouderde niet-bijgewerkte plugins (van maximaal 2 jaar).

8. Gebruik zo min mogelijk externe scripts

Een extern script aanroepen betekent vaak een extra belasting voor de server. Beperkt dit dus zo veel mogelijk.

9. Ons additionele hulp webservice gebruiken

Loopt u ergens vast en heeft u hulp nodig? Dan kunt u gebruik maken van Website Onderhoud. Lees meer informatie: https://media31.nl/onderhoud/ of neemt u gerust contact met ons op info@media31.nl

Was dit nuttig?

Bedankt voor uw feedback!

About the Author

Deze vind je misschien ook leuk